Puuportaiden mitoitus uudiskohteeseen

Sisäportaiden mitoitus on tärkeää turvallisuuden ja käyttömukavuuden kannalta. Uudiskohteissa sisäportaiden mitoitukseen vaikuttavat tilankäyttö ja porrastyypin valinta. Katso porrasmallit tästä. 

Kokonaissuunnittelua ohjaa käyttöturvallisuusasetus, jolloin portaalle täytyy antaa riittävästi tilaa, jotta se on turvallinen. Rakentamismääräysten mukainen askelkorkeus on max. 190 mm, etenemä väh. 250 mm ja portaiden leveys vähintään 250 mm. Lisäksi mitoituksessa tulee huomioida tila kaiteille ja kaidevarusteille. Lue lisää rakennusmääräyksistä. 

Tämän sivun alaosaan olemme keränneet yleisimpiä kysymyksiä portaiden mitoittamiseen ja suunnitteluun liittyen. Ota rohkeasti yhteyttä myyntiimme, mikäli kaipaat lisää tietoa! 

KYSY PORTAIDEN MITOITUKSESTA

 

Autamme sisäportaiden mitoituksessa

Asiantuntijamme auttavat sisäportaiden mitoituksessa sekä sisustukseen sopivan kokonaisuuden valinnassa. Mallistossamme on satoja mitoitusesimerkkejä erilaisiin tiloihin, joten jokaiseen kohteeseen löytyy sopiva ratkaisu. Sivustollamme voit myös suunnitella itse portaat 3D-suunnitteluohjelmalla, jonne pääset tästä.

TUTUSTU MALLISTOON

 

Usein kysytyt kysymykset   

1. Sisäportaan leveys on 850 mm. Kuinka leveän porrasaukon teen L-mallin portaalle tai suoralle portaalle? 

Jos portaiden molemmin puolin on seinä, aukon minimimitta on portaan leveys eli 850 mm + asennusväli sivujohteellisessa portaassa 10 mm/puoli. Näin aukon leveydeksi tulee 870 mm. Rava:n tulkintaohjeiden mukaan 850 mm mittaan saa sisältyä myös sivujohteet. 

Jos porras on seinän vieressä, mutta toiselta sivultaan avoimessa tilassa, tulee kaiteelle varata tila porrasaukossa. Sisäportaan leveysmittaan 850 mm ei saa sisältyä pystysuuntaisia esteitä. Kaiteelle varattava tila aukon mitoituksessa kaidemalleittain: 

  • Kaidemalli K3: kokonaisleveys portaalla kaiteen kanssa 950 mm, porrasaukko 960 mm. 
  • Kaidemallit K5, K6, K8, K11 ja lasikaidemallit Timber ja Timberclamps: kokonaisleveys portaalla kaiteen kanssa 930 mm, porrasaukko 940 mm. 
  • Lasikaidemalli Glass: kokonaisleveys portaikolla 920 mm, porrasaukko 930 m.

 

2.  Sisäportaan leveys on 850 mm. Kuinka leveän porrasaukon teen tasolliselle tai U-mallin portaalle ? 

Jos portaiden ulkokehällä molemmin puolin on seinä, aukon minimimitta on portaanleveys 2 x 850 mm + asennusväli sivujohteellisessa portaassa 10 mm/puoli. Porrassyöksyt eivät voi olla kiinni toisissaan, vaan niiden väliin sijoittuu kaide tai rakennettava seinä. 

Aukon leveys 1970 mm huomioi porrassyöksyjen väliin sijoittuvan kaiteen ja kaiteiden tarvitseman sormitilan. 

 

3. Miten kerroskaide vaikuttaa porrasaukon leveyteen ? 

Sisäportaan yläosan viereen sijoittuva kaide tulee huomioida porrasaukon leveydessä. Kaiteen portaan puoleinen pääty tukeutuu päätypilariin, jolle varataan tilaa +40 mm edellä esitettyihin porrasaukon mittoihin. 

 

4. Kuinka paljon askelmia portaisiin tarvitaan ? 

Sisäportaiden askelmien määrän voi laskea jakamalla kerroskorkeuden nousujen määrällä (korkeus alakerran lattiasta valmiiseen yläkerran lattiaan). Jos ylimmältä askelmalta on nousu yläkertaan, askelmia tulee yksi vähemmän kuin nousuja. 

Käyttöturvallisuusasetuksen mukainen maksiminousu on asuinhuoneiston sisäisissä portaissa 190 mm, parven portaissa 220 mm. 

 

5. Miten saan käyttööni kuvat, joiden mukaan voin rakentaa porrasaukon? 

Ottamalla yhteyttä myyntiimme, saatte käyttöönne vakiomitoituskuvat porrasaukon rakentamiseen. Kohdekohtaiset yksityiskohdat/mittapoikkeamat huomioidaan mittatarkastusvaiheessa ennen kuin portaat siirtyvät valmistukseen. Ns. vakioimitoilla pääsee alkuun porrassuunnittelussa ja porrasaukon tai porrashuoneen rakentamisessa. 

 

Jäikö jokin asia epäselväksi? Ei hätää. Soita meille tästä tai katso yhteystiedot.

 

Portaan rakennesuunnittelu

Portaat suunnitellaan kohteeseen portaiden valmistukseen ja suunnitteluun kehitetyllä porrasohjelmalla. Ohjelma huomioi edellä kerrottujen mitoituksellisten yksityiskohtien lisäksi kulmassa olevien kiertoaskelmien sijoittumisen tilaan siten, että portaassa on hyvä askelrytmi. Sisäportaan askelmien etenemä löytyy kulkulinjalta, samalta kohtaa koko portaikossa.

Portaiden mitoitus ja suunnittelu on kokonaisuus, jossa huomioidaan portaan kuljettavuus ja rakenteelliset yksityiskohdat. Puuportaan tulee olla rakenteellisesti oikein suunniteltu. Tämän varmistamiseksi kaikille sisäporrasmalleillemme on tehty rakenteen osalta lujuuslaskelmat, jotka ohjaavat rakennesuunnittelua portaan siirtyessä valmistukseen.

 

Miksi valita Lappiporras?

Lappiporras on kotimaisiin, uniikkeihin porrasratkaisuihin erikoistunut perheyritys. Portaat ovat kestäviä ja vastuullisesti valmistettuja avainlipputuotteita. Autamme sinua valitsemaan juuri kohteeseesi sopivan, yksilöllisen ratkaisun. Suunnittelemme, toteutamme ja asennamme portaat myös paikoilleen ympäri Suomen. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

OTA YHTEYTTÄ